Hardlopen als medicijn

21-04-2020 | 14:00

Voor hardloopfanaat Roos Guijt is hardlopen hét medicijn om in balans te blijven; geestelijk maar ook fysiek! Helaas is hardlopen niet haar enige medicijn. Roos is 29 jaar oud, en heeft sinds haar zesde al diabetes type 1. Haar andere medicijn is insuline, maar ‘dankzij het hardlopen heb ik ook minder insuline nodig en blijf ik mijn diabetes beter de baas.’ Roos doet dit jaar al voor de derde keer mee aan de New York Mini Marathon!


Hoe ben jij begonnen met hardlopen? Wat motiveerde jou?
Als kind was ik al sportief en ik houd van uitdagingen. Ik speelde basketbal, tot in het Nederlands jeugdteam. Een knieblessure, die door mijn diabetes slecht herstelde, maakte dat ik moest stoppen. Ik ben toen voorzichtig gaan hardlopen. Drie jaar geleden kreeg ik een mailtje: de Bas van Goor Foundation daagde mensen met diabetes uit om de marathon van New York te lopen. Ik las het op mijn verjaardag, een teken vond ik. Toen kreeg ik echt de smaak te pakken.

Hoe bereid jij je voor op het hardlopen in combinatie met jouw diabetes?
Voor een rondje hardlopen moet ik mij drie uur van tevoren voorbereiden door bijvoorbeeld aanpassingen aan mijn insulinepomp te doen. Regent het vervolgens, dan moet ik tóch gaan. Diabetes zit 24 uur per dag in mijn hoofd. Het hardlopen maakt m’n hoofd leeg en zorgt dat ik er weer tegenaan kan. Ook al ben ik moe in mijn hoofd vanwege de diabetes, ik ga toch hardlopen want ik weet dat het me helpt.

"Voor een rondje hardlopen moet ik mij drie uur van tevoren voorbereiden"

Ga jij nog hardlopen in deze toch wel vreemde tijden?
Dat zeker! Hardlopen heb ik nu nog meer nodig! Ik heb er ontzettend veel baat bij fysiek en mentaal. Ik heb momenteel veel onzekerheden in m’n hoofd. Hoe gaat dit nu verder met m’n studie? Wanneer kan ik weer aan een echte hardloopwedstrijd deelnemen? Wanneer kan ik überhaupt mijn gemiste hardloopmaatjes en trainer weer zien? Al slalommend is het toch mogelijk om de RIVM-maatregelen na te leven.. ook al betekent dat misschien dat ik soms even iets langzamer ren, het wereldrecord hoef ik immers nu even niet te verbreken.

"Zonder insuline kan mijn lijf niet. Maar hardlopen houdt mijn ziel in leven."

Hoe blijf jij zo gemotiveerd? Je gaat alweer voor de derde keer meedoen aan de New York Mini Marathon!
Het leuke aan de New York Mini Marathon is dat het toegankelijk is voor iedereen. Ik loop zelf ook dit jaar weer met het team Run On Insulin, het is gezellig, we motiveren elkaar en het is ontzettend leuk om te zien hoe iedereen zich fysiek inzet voor het Diabetes Fonds. Het is een leuke dag, ook voor de mensen die ons komen aanmoedigen, en dat zorgt weer voor een leuke sfeer! Samen met mijn team heb ik vorig jaar ruim 4.500 euro opgehaald voor het Diabetes Fonds, en daar zijn wij toch best trots op. Maar we blijven doorgaan en willen stiekem dit jaar nóg meer ophalen!

Hoe komen jullie dit jaar dan weer in actie?
Samen met mijn teamgenoot Marco heb ik iets leuks bedacht, iets wat ook nog goed past in de huidige situatie. In de maand mei vind de ‘Virtual Run On Insulin’ plaats, deze run kun je hardlopen/wandelen afleggen wanneer en waar je maar wilt! Je kunt zelf kiezen welke afstand je wilt lopen en hoe lang je er over doet. Zolang de uitdaging maar in deze maand wordt uitgevoerd! Beslis jij om met ons mee te doen, dan wordt jouw inschrijfgeld in zijn geheel gedoneerd aan het Diabetes Fonds, het eindbedrag zal op onze teampagina komen.

 

Wij zijn deelnemers zoals Roos ontzettend dankbaar voor hun inzet! Wil jij ook hardlopen voor het Diabetes Fonds?

Schrijf je dan nu in!